Het Kindhuis: coaching & therapie voor je kind en advies voor jou als ouder

Van valkuil naar uitdaging

Ieder kind heeft kwaliteiten. De één kan hard lopen, de ander kan goed samenwerken, weer anderen zijn heel slim of creatief. In mijn praktijk gebruik ik vaak het “kinderkwaliteitenspel”. Op elk kaartje staat een kwaliteit met een woord en een plaatje weergegeven. Ik vraag kinderen dan om willekeurige kaartjes te pakken en aan te geven of ze die kwaliteit hebben of juist niet of iets daar tussenin. Dat geeft een mooi overzicht van waar ze al goed in zijn en wat ze nog willen leren of verbeteren.
In een boek van Liesbeth Hop (1)las ik hoe zij lastig of afwijkend gedrag van een kind, ziet als een doorgeschoten versie van een bepaalde kwaliteit. Als je vindt dat je kind “dwars” is, betekent dit waarschijnlijk ook dat je kind vasthoudend en daadkrachtig is. Vind je je kind vooral erg onzeker en afwachtend, dan kan dat ook inhouden dat het weloverwogen beslissingen neemt.
Elke kwaliteit kan op een bepaald moment en in een bepaalde situatie, doorslaan en daardoor belemmerend worden. Het wordt dan een valkuil. In een klas met dertig kinderen, is bepaald gedrag eerder “storend”, dan thuis of in het zwembad. Als je kijkt naar het tegenovergestelde in positieve zin van de valkuil, kom je uit bij de uitdaging voor dit kind. Een rustig, meegaand kind (kwaliteit) kan als valkuil hebben dat het té afwachtend is en dan zal de uitdaging zijn om meer initiatief te nemen en beter voor zichzelf op te komen. (Dit model werd ontwikkeld door Daniel Ofman(2) , met de naam: het kernkwaliteitenkwadrant.)
Als ouder kun je je vervolgens afvragen hoe je kunt helpen bij deze uitdaging voor je kind. Een energiek en levenslustig type, dat regelmatig in de klas “te druk” gevonden wordt, kan leren wanneer rustiger gedrag gewenst is en hoe je dat kunt aanpakken. Meestal herkent minstens één van beide ouders wel iets in de eigenaardigheden van hun kind. Je kunt je dan afvragen hoe je zelf hebt geleerd om in bepaalde situaties minder impulsief te reageren of juist beter voor jezelf op te komen. Kinderen zijn meestal aangenaam verrast als ze van papa of mama horen dat die ook zenuwachtig is voor een presentatie op het werk! Als dat goede tips oplevert voor de spreekbeurt van het kind, dan is dat mooi meegenomen….

1 Hop, Liesbeth (2015) Gun kinderen hun eigen label, Kosmos Uitgevers.
2 Ofman, Daniel (2007)Hé ik daar, Servire.

Laat een reactie achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.