Het Kindhuis: coaching & therapie voor je kind en advies voor jou als ouder

Hooggevoelig en overprikkeld

Hooggevoelig en overprikkeld?
Een hooggevoelig kind, dat op school heel rustig en aandachtig de lessen heeft gevolgd en ook op het schoolplein van alles heeft meegemaakt, kan thuis opeens op een simpel vraagje behoorlijk geïrriteerd reageren. Geluiden van boertjes en zusjes zijn niet te verdragen en razendsnel breekt er ruzie uit. Ook in mijn praktijk spreek ik regelmatig ouders die dit meemaken. Zij staan vaak versteld van de manier waarop hun meestal toch zo rustige kind nu uit zijn of haar dak gaat. Is er soms iets gebeurd op school? vragen zij zich af.

Jazeker, er is heel veel gebeurd op school en een hooggevoelig kind krijgt elke dag heel veel indrukken te verwerken. De geluiden van grote groepen kinderen, alles wat er te zien is in de klas, geuren in de gymzaal, kleren die niet lekker zitten en ga zo maar door. Als de juf boos geworden is op een klasgenootje of als een ander kind op het schoolplein wordt gepest of buitengesloten, maakt dat extra veel indruk op hooggevoelige kinderen. Ze beseffen vaak zelf niet, wanneer ze te vol zitten met indrukken. Opeens zijn ze helemaal uitgeteld. ’s Avonds hebben ze dan gek genoeg toch moeite om in slaap te komen en liggen nog te piekeren en te draaien in hun bed. Om dat te voorkomen hebben ze overdag af en toe een pauze nodig om even tot rust te komen.

Hoe werkt die pauzeknop? vraag je je nu waarschijnlijk af. Een paar suggesties.
Even met een koptelefoon op naar rustige muziek luisteren. Even met de poes op schoot op de bank zitten en verder niks. Lekker op je eigen kamer je eigen gang gaan, met een zelfgemaakt bordje “niet storen” op de deur. Als ouder kun je je kind hierbij helpen, door ook broertjes en zusjes duidelijk te maken, dat die zelfgekozen rust gerespecteerd moet worden.
In de “hoogsensitiviteit survivalgids” zijn nog veel meer tips en zelfs een hele “trukendoos” te vinden. Het zijn allemaal dingen die de kinderen zelf kunnen doen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen doen, kleine cadeautjes maken, tekenen, schilderen of speciale gedichtjes schrijven. Naar buiten gaan, je lievelingskleren dragen en ’s avonds voor het slapen gaan een heerlijk warm bad!

Voor ouders is het de kunst om de balans te vinden tussen het aanmoedigen en het beschermen van hun kind. Het ene moment kan een uitdaging of een klein duwtje in de rug zinvol zijn en een andere keer is een goed gesprek over wat er eigenlijk aan de hand is, meer van belang. De manier waarop ouders, leerkrachten en andere mensen omgaan met hooggevoelige kinderen, bepaalt voor een groot deel of en hoe zij met deze mooie kwaliteiten tot bloei kunnen komen!